Deň PSK prilákal do Vlastivedného múzea stovky školákov

27.10.2011 Vranov nad Topľou

Hanušovce nad Topľou/Vranov nad Topľou 27. októbra (TASR) - Pri príležitosti dnešného Dňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) otvorili brány pre návštevníkov bez nároku na úhradu vstupného aj pobočky Vlastivedného múzea v Hanušovciach a vo Vranove nad Topľou. Múzejní pracovníci pripravili pre stovky školákov Vranovského okresu program, ktorý pozostával z návratov do regionálnej histórie, prezentácie tradičných remesiel, sprístupnenia múzejných expozícií, ako aj vedomostných súťaží.
\"V Hanušovciach sme sa zamerali na prezentáciu remesiel, pomenovali sme to - starý fortieľ mladé ruky. Deti v múzeu sa veľmi radi dotknú matérie, mohli si teda vyskúšať staré remeslá, tkanie, tepanie či prácu s hlinou v ruke - o to bol najväčší záujem,\" informovala TASR riaditeľka Vlastivedného múzea Mária Kotorová. Ako dodala, v programe pokračovali čítaním veršovanej kroniky a sprístupnením prírodovednej a spoločenskovednej múzejnej expozície.
Bezplatný vstup do múzejnej expozície umožnili školákom aj v pobočke Vlastivedného múzea vo Vranove nad Topľou. Okrem prehliadky jeho priestorov predniesli pracovníci múzea žiakom prednášku o top zaujímavostiach kraja, ktorú spojili s vedomostnou súťažou.
\"Treťou aktivitou bolo poetické pásmo Balada baladienka, kde sme chceli upozorniť, že k nášmu dedičstvu, národnému a regionálnemu bohatstvu v tomto kraji patrí okrem pamiatok a prírody aj duchovné bohatstvo, ktoré pramení v ústnej ľudovej slovesnosti a tak sme predstavili návštevníkom aj balady z nášho regiónu,\" uzavrela Kotorová.
 

Vyberte región